Zorgvilla mag geen zorg meer verlenen; cliënten moeten verhuizen

Zorgvilla Mardan in Wildervank mag geen zorg meer verlenen. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport. Mardan moet de huidige bewoners binnen twee weken overdragen aan andere zorgaanbieders en mag geen nieuwe cliënten meer aannemen.
Al langer onder verscherpt toezicht

De zorgvilla werd in september onder
omdat de zorg niet aan de normen voldeed. Dat leidde volgens de IGZ tot risico's voor cliënten. De zorginstelling kreeg drie maanden de tijd om voor verbetering te zorgen.


Mardan werkte sindsdien onder meer aan de deskundigheid van het personeel, de medicatieveiligheid en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Volgens Mardan was 95 procent van de verbeterpunten gehaald.
Maar de inspectie kwam tot een andere conclusie als ze in november een bezoek brengt. 'Hieruit bleek dat de verbeteracties niet leidden tot verbetering van de kwaliteit van de zorg', schrijft de inspectie.

Incidenten niet gemeld bij inspectie

Verschillende incidenten, waaronder een agressie-incident, zijn niet gemeld bij de de inspectie. Twee cliënten die Mardan niet voldoende zorg kon bieden vanwege 'gebrek aan deskundigheid' woonden nog in het zorghuis, tegen een afspraak met de inspectie in.

Problemen met medicatie en salarissen

Ook waren er nog steeds problemen met de medicatie. Het toedienen van medicijnen verliep niet volgens protocol en een cliënt kreeg ten minste één keer medicatie niet. Verder waren salarissen twee keer niet betaald aan medewerkers, had Mardan een huurachterstand en was er geen verklaring omtrent gedrag van alle medewerkers.

Niet geluisterd naar eigen raad

De inhuur van een externe coach om te helpen bij de verbeteringen was stop gezet zonder medeweten van de inspectie. Ook bleek dat de raad van commissarissen het bestuur meerdere malen had geadviseerd om de zorg stop te zetten en over te dragen. Dat is niet gebeurd.
Zorgvilla Mardan in Wildervank is onderdeel van Mardan Zorg BV. Dit is een kleinschalige zorgaanbieder voor begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging. Zorgvilla Mardan is op 1 januari 2016 gestart en biedt woonruimte voor maximaal 19 cliënten. In Zorgvilla Mardan wonen cliënten met verschillende zorgvragen.
Het besluit van de inspectie betekent niet dat Mardan de deuren defintief moet sluiten. Maar het zorghuis mag pas weer zorg leveren wanneer zij naar het oordeel van de inspectie voldoet aan de normen voor het leveren van goede zorg.
Zorgvilla Mardan kon zaterdagavond niet meer reageren op de berichtgeving. U kunt het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg hier lezen.