Weinig fietsdoden in onze provincie

© Simone Richter/ Flickr CC
Het aantal fietsers dat omkomt in het Groningse verkeer is relatief laag als je het vergelijkt met andere provincies in Nederland.
De afgelopen vijf jaar verongelukten in Nederland 954 fietsers. In onze provincie waren dat 27 fietsers. Alleen in Flevoland is dat aantal lager: zestien. Ook in de overige twee noordelijke provincies Drenthe en Friesland was het aantal doden hoger dan in Groningen.
Om het cijfer in verhouding te plaatsen tot andere provincies, kijkt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar het aantal slachtoffers per miljard gefietste kilometers. Ook dan blijkt Groninger een lager dodental dan gemiddeld te hebben.
In Groningen en Utrecht vielen in 2015 de minste doden per miljard fietskilometers: 8,4 personen. Het landelijke gemiddelde is 12,7 personen.

Verbod op WhatsAppen op de fiets

Minister Melanie Schultz van Verkeer is bezig met een wet die WhatsAppen op de fiets verbiedt. Afleiding is één van de belangrijkste oorzaken van fietsongelukken. Het is niet bekend hoe vaak een smartphone de oorzaak van die afleiding is.