In een auto slapen voor je buitenlandse studie? Oplossingen in de maak

'De eerste maand van mijn studie woonde ik bij mijn broer in Den Haag en moest ik iedere dag op en neer reizen naar Groningen,' vertelt de Pakistaanse Hanze-student Ahmed Balil.
Hij is niet de enige internationale student die geen woonruimte kan vinden. Maar: hij hoopt er iets aan te kunnen doen. En ook de RUG zit niet stil.
Overnachten in een auto
De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool trekken steeds meer internationale studenten. Dit jaar verwelkomde de Hanze 900 en de RUG 2.300 studenten van buiten de landsgrenzen.
Eenmaal aangekomen in Groningen is het voor veel internationale studenten moeilijk om een kamer te vinden. Voor sommige 'internationals' was de kamernood begin dit jaar zo hoog, dat zij in auto's moesten slapen, bij schoolpersoneel overnachtte of moesten kamperen in het stadspark.
'Studenten met veel geld kunnen terecht in bijvoorbeeld The Student Hotel, maar voor andere studenten is het moeilijk om betaalbare woonruimte te vinden', aldus Balil. Een kamer in The Student Hotel varieert van 745 tot 910 euro per maand.
Slapen in de kerk
Balil begon in augustus met de studie International Business and Management aan de Hanzehogeschool, maar kon in Groningen geen kamer vinden. Met zijn initiatief A room for sure wil hij internationale studenten helpen die hetzelfde probleem hebben.
'Mijn plan is om slaapzalen te maken in onder andere kerken en gebouwen van de universiteit, zodat studenten in ieder geval de eerste twee tot drie weken ergens terecht kunnen,' vertelt hij. 'Na de eerste paar weken hebben de studenten al meer contacten in Groningen waardoor het makkelijker is om een vaste kamer te vinden'.
Balil wil de studenten ook helpen met praktische zaken, zoals leren fietsen en het afsluiten van een bankrekening.
'We spelen een rol in het probleem'
Balil is onder andere in gesprek met de RUG. Hoewel de universiteit in september nog aangaf zich geen zorgen te maken over de kamernood onder internationale studenten, zegt de RUG het probleem zich nu wel aan te trekken.
'We zijn geen aanbieder van huisvesting, maar spelen wel een rol in dit probleem. Daarom zijn we met verschillende partijen in gesprek om een oplossing te vinden,' aldus Riepko Buikema van de RUG.
Universiteit regelt geen kamer
Eén van die partijen is de Groninger Studentenbond. Begin dit jaar reageerde zij geschokt te zijn over de acute kamernood onder buitenlandse studenten en wezen daarbij met de vinger naar de RUG. De universiteit zou ernstig tekort zijn geschoten. Volgens bestuurslid Marije Kooistra is bijvoorbeeld op het gebied van informatievoorziening veel te verbeteren.
'Niet alle internationale studenten weten dat de kamermarkt hier heel anders werkt dan bij hun thuis. In veel andere landen regelt de universiteit een kamer als je je daar inschrijft, terwijl dat in Groningen niet zo is. Hier worden veel kamers verhuurd door particulieren,' aldus Kooistra.
'Niet alle internationale studenten weten dat de kamermarkt hier heel anders werkt dan bij hun thuis. In veel andere landen regelt de universiteit een kamer als je je daar inschrijft, terwijl dat in Groningen niet zo is. Hier worden veel kamers verhuurd door particulieren,' aldus Kooistra.
Geld en status
Volgens Kooistra is het goed dat de RUG haar rol in het probleem erkent. 'De RUG wil graag internationale studenten aantrekken en het aantal zal in de toekomst alleen maar stijgen. Het is belangrijk dat al deze studenten geschikte woonruimte kunnen vinden.' Waarom de RUG zoveel internationale studenten wil, weet Kooistra niet. 'Geld en status spelen vast mee.'
'Internationale studenten nodig'
Volgens Buikema is het geen kwestie van geld, maar staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. 'Studenten zijn gebaat bij een 'international classroom' waarbij je te maken krijgt met verschillende achtergronden en perspectieven. Bovendien zullen er in de toekomst minder leerlingen vwo-examen doen, waardoor er minder potentiële Nederlandse studenten komen. Om het aantal studenten aan de RUG op peil te houden hebben we internationale studenten nodig.'
Positief
Balil is positief over het contact met de RUG. 'Ik denk dat het zeker mogelijk is om dit plan te realiseren. Nu moet ik ook met andere partijen in contact, zoals de Hanzehogeschool en de gemeente,' vertelt Balil. Voor zijn studie zit hij nog ten minste twee jaar in Groningen, nu gelukkig wel met een dak boven zijn hoofd.