'Nog elk jaar in december denk ik aan Suzanne Wisman'

Suzanne Wisman
Suzanne Wisman © Archief RTV Drenthe
Vandaag precies tien jaar geleden gaat er een schok door de Veenkoloniën. De 12-jarige Suzanne Wisman komt 's avonds na het paardrijden niet thuis.
Op weg van de manege in Musselkanaal naar haar huis in Tweede Exloërmond komt Suzanne de verkeerde tegen. Henk van D. uit Nieuw-Buinen die na een ruzie thuis doelloos in zijn camper rondrijdt, verkracht en vermoordt het kind op de Valtherdijk bij Valthermond.
Impact
De brute moord op het meisje heeft veel impact. Niet alleen in Drenthe, maar ook in de rest van Nederland. Tryntsje Slagman was destijds burgemeester van de gemeente Borger-Odoorn. 'Er was eerst veel onduidelijkheid over wat er precies was gebeurd. De eerste dagen leek het een noodlottig ongeval. Pas toen de verdachte had bekend, werd duidelijk wat er precies was gebeurd. Dit is het heftigste dat ik heb meegemaakt in mijn bestuurlijke carrière. Het zit op mijn netvlies en altijd in december denk ik eraan', vertelt Slagman tegen RTV Drenthe.

Rode rozen
Op de dag van de uitvaart van Suzanne lopen alle leerlingen van haar school met een rode roos naar de sporthal. Slagman is gevraagd om mee te lopen in de stoet. 'Dan kom je langs de kist met de foto en al die rozen worden neergelegd. Dat was één van de heftigste momenten', herinnert de burgemeester zich.

Moeder van Suzanne

Slagman sprak destijds met klasgenoten en met de moeder van Suzanne. 'Ik wil daar niet te veel over kwijt, maar het heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het is goed dat ik dat heb gedaan', zegt Slagman.
Van D. kreeg dertig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Lees ook: