ProRail begint met aanleg noodweg bij spoorwegovergang

Spoorbeheerder ProRail is dinsdagochtend in alle vroegte begonnen met de aanleg van de noodweg bij de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum. De weg moet voor de kerstdagen klaar zijn.
Daarna moet het beton nog een aantal weken uitharden. Het gemotoriseerd verkeer kan waarschijnlijk pas eind januari volgend jaar van de weg gebruik maken.

Verkeersregelaar

Een verkeersregelaar moet dinsdagochtend het bouwverkeer in goede banen leiden. 'Het is hier al een drukte van belang', meldt verslaggever Martijn Folkers. 'Een dieplader met kraan, vrachtwagens met zand en straks komt er ook nog een toiletwagen'.

Tijdelijke oplossing

Buurtbewoner Philip Elsinga is verrast dat er nu zo snel wordt begonnen met de aanleg. 'Het was ons in mei 2015 al beloofd. Ik ben blij dat er nu wat gebeurt'. Hij gaat er vanuit dat de weg een tijdelijke oplossing is. 'ProRail kan ons geen einddatum geven. Maar wij willen dat de overweg definitief wordt beveiligd. De gemeente staat achter ons', zegt Elsinga.

Overweg

Volgens de buurtbewoner mag het bouwverkeer van ProRail geen gebruik maken van de overweg aan de Voslaan in verband met de veiligheid. 'Dat geeft ook wel de noodzaak aan van het kort geding en dat er direct wat moet gebeuren'.
Het kort geding is aangespannen door de nabestaanden van Gerjon Kazemier en Harry Torrenga en dient woensdag. Beide mannen kwamen ruim twee jaar geleden om het leven bij ongelukken op de onbewaakte spoorwegovergang. Het kort geding gaat over de beveiliging van de spoorwegovergang.

Matrixborden

De nabestaanden eisen van Arriva, ProRail en de gemeente dat er verkeersregelaars bij de overgang komen te staan, totdat die is aangepast. De tijdelijke matrixborden die er sinds de treinontsporing van vorige maand staan, zijn wat betreft hun advocaat onvoldoende.

Lees ook: