Aanleg onderzeese stroomkabel naar Denemarken start in januari

© Steven Radersma/RTV Noord
De aanleg van een onderzeese stroomkabel van de Eemshaven naar Denemarken begint op 3 januari 2017. De kabel is 325 kilometer lang en heeft een capaciteit van 700 megawatt.
Het is voor het eerst dat Nederland direct in stroomverbinding komt te staan met Denemarken. Naar verwachting is de verbinding begin 2019 klaar.

Lagere prijzen

Met deze investering wil Nederland energie vanuit Denemarken importeren via de nieuwe kabel. 'Denemarken heeft veel windenergie. Een deel van wat de windparken produceren aan stroom, kunnen wij importeren', vertelt woordvoerder Jeroen Brouwers.
'Dat zorgt weer voor lagere prijzen voor de burgers en bedrijven. De stroom gaat altijd naar het land waar de stroomprijs hoger is.'

Kosten delen

De onderzeese kabel krijgt een transportcapaciteit van circa 700 MegaWatt. Volgens Brouwers is dit de capaciteit van twee energiecentrales. De verwachte investering van meer dan 600 miljoen wordt gedeeld door TenneT en de Deense Energinet.dk. Beide netbeheerders nemen voor vijftig procent deel in dit project.

Derde kabel

De kabel van de Eemshaven naar Denemarken is niet de eerste onderzeese kabel die TenneT aanlegt. Eerder werden er al kabels naar Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd. De kabel naar Noorwegen is 580 kilometer lang, de Britse kabel heeft een lengte van 260 kilometer.
Op 3 januari wordt in de Eemshaven de eerste paal geslagen voor de nieuwe verbinding.