Gevangenisstraffen geëist tegen verdachten Funda-bende

© RTV Noord / Nico Swart
Een 37-jarige man uit Ter Apelkanaal hoorde voor heling en twee woninginbraken een celstraf van een jaar tegen zich eisen. Tegen een 30-jarige man uit Ter Apel werd voor heling acht maanden cel (hiervan de helft voorwaardelijk) geëist.
Beide mannen stonden dinsdag terecht. Zij maakten volgens de officier deel uit van een tienkoppige inbrekersbende die vorig jaar in Oost-Groningen en Drenthe huis hielden.
Voordat de inbrekers op stap gingen, bekeken ze hun doelwit op de woningverkoopsite Funda. Zo stelden de inbrekers van te voren vast wat ze buit konden maken.

Vijf bendeleden

Maandag stonden vijf bendeleden terecht. Hieronder bevonden zich als hoofdverdachten een 28-jarige man uit Musselkanaal. Die hoorde drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen. Een 30-jarige rondzwervende oud-Knoalster en een 27-jarige man uit Stadskanaal zouden twee jaar cel opgelegd moeten krijgen. Woensdag staan nog eens twee verdachten terecht voor de politierechter in Groningen.

Auto's reden af en aan

De bende was vorig jaar, vooral in de zomermaanden, actief. Volgens de officier werden zeker negen woningen en een tiental schuren en loodsen leeggehaald. De inbrekers pakten wat ze pakken en vervoeren konden. De auto's reden af en aan.

Brand in een boerderij

Getuigen noteerden de kentekens van de auto's. Ook lieten de inbrekers via sigarettenpeuken, een ijscostokje en een schoenspoor aanwijzingen achter. Na een brand in een boerderij in Gasselternijveenschemond werden de eerste verdachten opgepakt. Die bekenden en gaven de namen van de overige bendeleden prijs.

Drugs

Het gestolen goed werd aan helers verkocht. Het geld dat de inbrekers opstreken ging op aan drugs. De officier eiste ook een schadevergoeding van rond de 20.000 euro voor één van de slachtoffers.
De rechtbank doet 27 december uitspraak.