Trumps minister van Buitenlandse Zaken stond op A7 bij gasmonument

Hij stond er op een mooie dag in juni, op de A7 bij het gasmonument ter hoogte van Hoogezand. Rex Tillerson, de beoogd minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Hij was op 16 juni 2009 bij de onthulling van het gasmolecuul ter ere van vijftig jaar gas uit Slochteren.
Tillerson was toen de grote baas bij Exxon Mobil, net als Shell partner in de NAM. Samen met koningin Beatrix, commissaris van de koningin Max van den Berg, Wim Kok en burgemeester Cees Verstegen van Slochteren stonden ze gezellig te keuvelen over koetjes en kalfjes.
Nu dik zeven jaar later wordt diezelfde Amerikaan de grote man in de buitenlandse politiek van Donald Trump en de VS. De inmiddels 64-jarige Tillerson staat erom bekend dat hij meer dan twintig jaar warme banden heeft met Vladimir Poetin.

Herinnering?

Tijdens de onthulling in 2009 werd Tillerson geflankeerd door toenmalig commissaris van de Koningin Max van den Berg. Hoe die zich Tillerson op die mooie juni dag herinnert?
'Nou, ik was helemaal gefocust op de Koningin. Dat zij een beetje veilig bleef daar op de A7. Dat was mijn taak. Met die Amerikaan was ik helemaal niet bezig.'