Von Rabenhaupt tuurt straks weer de goede kant op

Het borstbeeld van legercommandant Carl von Rabenhaupt kijkt binnenkort weer naar het zuiden, de kant waar de vijand vandaan kwam bij de slag om Groningen in 1672.
Het bronzen beeld verhuist van de noordkant van het Stadhuis naar de zuidkant van het Goudkantoor, op de hoek van het Waagplein en de Waagstraat. Daarmee laat het gemeentebestuur een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken (KVV) in vervulling gaan.

Verkeerde kant
Onder leiding van Von Rabenhaupt hield Groningen in 1672 stand tegen de belegering van de stad door de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Dit wordt elk jaar gevierd op 28 augustus, Groningens Ontzet. Van 1972 tot 1994 stond de buste van Von Rabenhaupt, gemaakt door beeldhouwer Willem Valk, onderaan de trap van het Stadhuis. In 1994 werd het verplaatst naar de noordgevel. Historisch gezien kijkt Von Rabenhaupt sinds die tijd de verkeerde kant uit, want Bommen Berend viel de stad vanuit het zuiden aan.

Van stadhuis naar goudkantoor
In de afgelopen jaren is meerdere malen gekeken naar de verplaatsing van de buste naar de zuidgevel van het Stadhuis, maar dat bleek om meerdere redenen niet mogelijk. In nauwe samenwerking met de KVVV en het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) is nu een goed alternatief gevonden aan de zuidgevel van het Goudkantoor.

De KVVV heeft sponsors gevonden om de verplaatsing te betalen. Het is nog niet bekend wanneer Von Rabenhaupt verhuist.

Lees ook:
- Moet de buste van Von Rabenhaupt verplaatst worden?
- Betere plek voor buste Von Rabenhaupt
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws