Autistisch kind gaat straks niet meer met taxi naar school (update)

Kinderen met een beperking of mensen die met speciaal taxivervoer naar hun dagbesteding gaan, moeten straks overstappen op de bus.
Als ze daartoe echt niet in staat zijn, blijft taxivervoer mogelijk.
Alle gemeenten in Groningen en Drenthe gaan het leerlingenvervoer, het Wmo-vervoer en vervoer naar de sociale werkvoorziening samen regelen. Een van de plannen daarbij is om reizigers met de taxi naar een 'ov-hub' te brengen.

'Dit is gaaf!'

Daar stappen ze over op bus of trein. 'Een kind met autisme kan prima met de bus', vindt wethouder Ton Schroor. 'Dit soort kinderen zegt: 'Dit is gaaf!' Het geeft een stukje zelfstandigheid terug.'
Schroor benadrukt dat kinderen wel eerst begeleid worden en dat het goed geregeld wordt. 'De buschauffeur moet weten wie hij in de bus heeft en kunnen bellen als er iets misgaat. Het kind moet ook kunnen bellen met een bijvoorbeeld een ouder.'

Taxi delen

Vervoerders kunnen straks ook verschilende gebruikers meenemen in hun taxi's. Dat betekent dat leerlingen bijvoorbeeld een taxi kunnen delen met een volwassene die naar de dagbesteding gaat.
Ook kunnen vervoerders straks reizigers uit andere regio's meenemen. Op die manier moeten de taxi's efficiënter worden ingezet. Voor gebruikers kan het wel betekenen dat de rit langer duurt, doordat de chauffeur vaker iemand moet afzetten.
De gemeente Groningen denkt tonnen te kunnen besparen door de gezamenlijke aanbesteding en het efficiënter benutten van taxi's.

Ongeruste reacties

Inmiddels hebben op de Facebookpagina van RTV Noord honderden mensen ongerust gereageerd op de plannen. Door de ontstane ophef voelt de gemeente de noodzaak te reageren. Volgens de gemeente valt niemand tussen wal en schip.
'Voor de meeste mensen en kinderen zal er in de toekomst niets veranderen, simpelweg omdat het niet anders kan. En als er al iets gaat veranderen, is het altijd in overleg.'