Opnieuw celstraf voor criminele asielzoekers uit 'veilige landen'

© Jos Schuurman/FPS
De politierechter in Assen heeft twee Marokkanen van 41 en 26 jaar veroordeeld tot respectievelijk een celstraf van zes en drie weken. Beide mannen werden op 26 november in de stad Groningen betrapt op winkeldiefstal.
De twee zijn de zoveelste in de reeks criminele asielzoekers uit zogeheten 'veilige landen'. Dit zijn mensen die niet voor hun lijfsbehoud naar Nederland zijn gevlucht om asiel aan te vragen. Het gaat om tientallen mensen uit onder meer Marokko, Algerije en Georgië.
De verzoeken worden nagenoeg allemaal afgewezen. Maar de afwijzing laat vaak op zich wachten en ondertussen genieten de aanvragers van het Nederlands asielbeleid.

In de tas gepropt

De twee Marokkanen die in Assen terecht stonden hadden tot twee keer toe een jas uit een winkel gestolen. Het passen van de vele jassen viel medewerkers van de winkel op. Beiden werden aangesproken.
De oudste had twee jassen in de tas gepropt. Bij de jongste viel een iPhone uit de zakken. Die had hij voor een prikkie gekocht, zei hij. Heling achtte de rechter in dit geval bewezen.
Beiden zijn sinds kort in Nederland. De oudste iets langer en hij is in die korte periode al vaker voor winkeldiefstal opgepakt en veroordeeld. Eerdere asielaanvragen in Zwitserland en Duitsland liepen op niets uit.

Geen einde

Een woordvoerster van het openbaar ministerie liet weten dat er voorlopig nog geen einde komt aan de berechting van asielzoekers uit de veilige landen. 'Er zitten nog wekelijks nieuwe aanhoudingen in voorarrest.'