Treinen moeten toeteren bij overgang Voslaan

© FPS / Jos Schuurman
Treinmachinisten moeten vanaf volgende week toeteren als ze de beruchte spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum naderen. Ook gaat ProRail de tekst op de matrixborden aanpassen bij de overgang. Dat blijkt uit een kort geding.
De zaak was aangespannen door omwonenden, vrachtwagenchauffeurs en de nabestaanden van Gerjon Kazemier en Harry Torrenga. Zij kwamen om het leven bij ongelukken op de onbewaakte overgang.

Actie

Ze eisten van ProRail, Arriva en de gemeente Winsum dat er verkeersregelaars bij de overgang komen. Ze spanden de zaak aan na het ongeluk van 18 november, waarbij een trein ontspoorde en achttien mensen gewond raakten.
Rechter Carolien Telman wees alle eisen van de nabestaanden af, maar zei dat ze erop vertrouwde dat ProRail de gemaakte toezeggingen nakomt. De spoorbeheerder had toegezegd dat de treinen gaan toeteren als ze de spoorwegovergang passeren.

Matrixborden

Verder wordt de tekst op de matrixborden aangepast. Nu staat er nog 'Let op spoorwegovergang'. Uit de nieuwe tekst moet blijken dat het om een gevaarlijke onbewaakte overgang gaat.
De rechtszaak begon woensdagmiddag. Eerst bezocht de rechter de beruchte overgang. Vervolgens ging de zaak verder in het gemeentehuis van Winsum.