Sporthal Muntendam moet plat, ondanks massaal protest

© Steven Radersma/RTV Noord
Sporthal De Ruitershorn in Muntendam kan gesloopt worden. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met dit voorstel van het college van b en w.
Te klein

Het college moet bezuinigen en wil daarom alle sportverenigingen onderbrengen in sporthal De Menterne. De sportclubs zijn daar fel op tegen, omdat zij de Menterne, ook al wordt die verbouwd, veel te klein vinden.

Lawaai-optocht

Enkele honderden leden van die clubs trekken voor de vergadering in een lawaai-optocht naar het gemeentehuis om hun ongenoegen te uiten. Een deel van hen volgt de vergadering in een zaal naast het gemeentehuis, omdat de raadzaal te klein is om iedereen te bergen.

Bedreigingen

Aan het begin van de vergadering deelt burgemeester Munniksma mee dat er enkele leden van de raad zijn bedreigd door tegenstanders van de sloop van de sporthal. Hij spreekt zijn afkeuring daarover uit. Het wordt niet duidelijk welke raadsleden zijn bedreigd en op welke manier.

Meerderheid

Ondanks het massale protest wordt het voorstel van het college wel aangenomen. De meerderheid van de raad is het eens met het college dat verdere ontwikkeling van De Menterne in het centrum van Muntendam meer kansen biedt dan het in stand houden van de zeer ruime sporthal De Ruitershorn aan de rand van het dorp. Alleen Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon stemmen tegen.

Kleine kans

Sloop van de Ruitershorn kan alleen afgewend worden als blijkt dat de plannen die b en w met De Menterne hebben niet uitvoerbaar blijken te zijn. Maar die kans is erg klein.

Teleurstelling

'Ik ben zwaar teleurgesteld in deze politieke besluitvorming', zegt Danny Boekholt van de badmintonvereniging. 'Voor ons als vereniging komt dit keihard aan. Het is gewoon te zot voor woorden dat die hal tegen de vlakte gaat. Ook Benny Gerrits van de handboogschietvereniging is teleurgesteld. 'Wij voelen ons niet serieus genomen'.

Sluitende begroting

Wethouder Thea van der Veen kan zich de teleurstelling voorstellen, maar ze blijft erbij dat er maar één sporthal kan openblijven.' Wij moeten naar de begroting kijken, die moeten we sluitend maken'.

Lees ook: