Leermens heeft weer dorpshuis, nu aardbevingsbestendig

© John Lanting
Leermens heeft weer de beschikking over dorpshuis Aig'n Heerd. Het dorpshuis is weer aardbevingsbestendig. Het Centrum Veilig Wonen heeft het project eind november opgeleverd en sinds donderdag is het weer open.
Onveilig pand

Het dorpshuis Leermens werd twee jaar geleden gedeeltelijk ontruimd na aardbevingsschade. Slechts een klein gedeelte van het pand was nog veilig. De beheerders die in het dorpshuis woonden, waren toen al door de NAM in een naastgelegen huis ondergebracht.

Stalen kooiconstructie

Van het oorspronkelijke gebouw zijn alleen de muren blijven staan. De meeste muren aan de binnenkant zijn nieuw. Het hele gebouw is voorzien van een onzichtbare stalen kooiconstructie. Bij de verbouwing is geprobeerd om karakteristieke elementen zoveel mogeljik te sparen. Zo is de toog achter de tap helemaal bewaard gebleven en is het toneel in het vernieuwde pand teruggekomen.

Ook energiecentraal

Stichting Dorpshuis Leermens greep de verbouwing aan voor het doen van extra investeringen. Het dorpshuis is nu niet alleen de veiligste van Groningen, maar ook energieneutraal, voorzien van moderne isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming.
Lees alles over aardbevingen en gaswinning in het dossier