Gestolen kerstboom krijgt vervanger

De kerstsfeer is terug op het plein aan de Vechtstraat in Groningen. Ondernemers hebben er vrijdag een vervangende kerstboom neergezet. Die komt op de plek van de maandagnacht door vandalen in tweeën gezaagde boom. De daders lieten sporen achter.
De ontsteltenis was groot dinsdagochtend toen bleek dat de buurtkerstboom op een meter hoogte was afgezaagd. De top was meegenomen.
'De boom moest nog twee weken staan', zegt een van de ondernemers uit het naastgelegen winkelcentrum. 'Ik vind het gewoon niet kunnen, dat er geen boom staat.' De ondernemers en buurtvereniging hebben daarom een nieuwe gekocht. 'Die is nog mooier dan de oude.'

Honderden euro's schade

De nieuwe kerstboom kost honderden euro's. Aanvankelijk was er opluchting dat de vandalen de verlichting 'netjes' uit de boom hadden gehaald en achtergelaten. Nu blijken die lampjes toch kapot te zijn gegaan.

Studenten

De daders zijn nog niet gepakt. Buurtgenoten vermoeden dat het om studenten gaat. Een dennennaaldenspoor liep dinsdag vanaf het pleintje tot aan een studentenhuis aan de Hereweg. De studenten ontkenden overigens betrokken te zijn bij de diefstal.
Volgens de ondernemer is de politie vrijdag bij de studenten in huis geweest. Of dat iets heeft opgeleverd, is onbekend. Zelf doet ze maandag aangifte van diefstal.