Is er nou een muizenplaag in Groningen?

Bij RTV Noord komt de afgelopen tijd regelmatig de vraag binnen of er sprake is van een muizenplaag. Wij zochten het uit.
Volgens ongediertebestrijder Jan Wiekens is van een plaag geen sprake. 'Het is winter en de kou is een reden om voor muizen warme plekken te zoeken' Het is wel heel druk, ik heb zelfs nieuw personeel aan moeten nemen omdat ik de drukte niet aankan', vertelt Wiekens.

Hoe kun je muizen voorkomen?
'Het is lastig om muizen helemaal te voorkomen. Muizen hebben namelijk maar een halve centimeter nodig om ergens binnen te kunnen sluipen. Je kunt het muizen moeilijk maken maar helemaal honderd procent zekerheid op een muizenvrijhuis kun je niet geven', aldus de ongediertebestrijder.

'Dicht in ieder geval alle gaten in huis. Bij de dakgoot zou je de gaten bijvoorbeeld met stootvoegroosters kunnen dichten'.

Muizen bestrijden
'Heb je last van één of twee muizen? Dan kun je het beste een muizenval zetten. Muizen houden van zaden en noten je kunt daarom het beste pindakaas op een val smeren'. vertelt Wiekens. Bij meer muizen kun je het beste een ongediertebestrijder inzetten. De ongediertebestrijder mag ratten en muizen bestrijden met rodenticiden.

Nieuwe regels bestrijdingsmiddelen 2017
Sinds 1 juli 2015 heeft elke agrariër een bewijs van vakbekwaamheid nodig om rodenticiden toe te passen op het eigen bedrijf. Vanaf 1 januari 2017 wordt deze verplichting uitgebreid met een certificeringsplicht voor het buitengebruik van rodenticiden. Deze regels gelden ook voor ongediertebestrijders.

Lees ook:
- Muizen Alert moet nieuwe muizenplagen voorkomen
- Maatregelen moeten voorkomen dat muizen vaker een plaag worden
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws