Vijf tips bij het overstappen van zorgverzekering: zo kies je slim

© Herry Lawford/ Flickr CC
De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken. Het kerstmenu lonkt en binnenkort klinkt Alle 50 Goud weer op de radio. Maar het zijn ook de laatste dagen voor het overstappen van zorgverzekering. Niet de leukste klus, maar wel een die je veel geld kan besparen.
Het bijstellen van je eigen risico kan bijvoorbeeld honderden euro's per jaar schelen. En overstappen net zo. Maar wat is een goede keuze? Waar moet je aan denken bij het overstappen van zorgverzekering?

1. Restitutie- of naturapolis?

Het klinkt mooi, naturapolis, maar het betekent in de praktijk dat de zorgverzekeraar voor je bepaalt bij welke ziekenhuizen en bij welke zorgspecialisten je terecht kan. Het aanbod verschilt per verzekeraar en is vaak online te bekijken bij die verzekeraar.
Veel verzekeraars dekken de grote ziekenhuizen in Groningen, maar niet allemaal dekken ze bijvoorbeeld het UMCG én het Martini Ziekenhuis. Ga je naar een ander hospitaal of andere specialist, dan krijg je vaak maar tot zeventig procent van je behandeling vergoed. Dat kan duur uitpakken. Zeker de goedkoopste (internet)polissen kennen een beperkte zorgkeuze.
Met een restitutiepolis behoud je de vrijheid om zelf te kiezen uit ziekenhuis en specialist. Daar staat tegenover dat restitutiepolissen maandelijks vaak een paar euro duurder zijn.
Op de website KiesBeter zie je hoe goed zorginstituten in bepaalde behandelingen en vakgebieden zijn. Zo kan je zien of de ziekenhuizen in je naturapolis goed zijn in de behandeling die je nodig denkt te hebben.

2. Bereken je eigen risico

De makkelijkste manier om geld te besparen op je zorgverzekering is door je eigen risico te verhogen. Oftewel: het bedrag dat je eerst uit eigen zak betaalt, voordat de zorgverzekeraar bijspringt. Standaard is het verplichte eigen risico 385 euro. Maar je kan het bedrag verhogen tot 885 euro.
Door dat te doen, wordt je zorgverzekering per maand 20 euro goedkoper. Dat bespaart je 240 euro per jaar. Als je denkt geen of amper zorg nodig te hebben het komende jaar, kan je de gok nemen. Let er wel op dat je het bedrag van je eigen risico in één keer moet kunnen overmaken naar de zorgverzekeraar.
Ook goed om te weten: hulp van de huisarts en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico.

3. Voorzichtig met aanvullende verzekeringen

Heb je een bril of lenzen? Ga je regelmatig naar de tandarts? Het is goed om aan de hand van de voorwaarden van de verzekeraar te kijken wat je vergoed krijgt en wat je betaalt aan een aanvullende verzekering.
Leg de tandartskosten van het afgelopen jaar of de afgelopen jaren naast elkaar en vergelijk die met de prijs die je betaalt aan een aanvullende verzekering. Zo kan je beter afwegen of een aanvullende verzekering nou wel zo handig is.

4. Niet alle vergelijkingssites zijn even eerlijk

Wie zorgverzekeringen wil vergelijken, kan terecht bij talloze vergelijkingssites. De Groningse Ben Woldring heeft bijvoorbeeld Poliswijzer.nl, maar je hebt ook Zorgwijzer.nl, Overstappen.nl, HoyHoy en Independer. Niet allemaal zijn ze even eerlijk. HoyHoy biedt bijvoorbeeld een kleinere selectie verzekeringen dan de concurrenten.
Independer.nl van Achmea heeft wel een ruime vergelijking, maar daarvoor moet je wel doorklikken vanaf de (gesponsorde) top 3-suggesties die de site geeft. Ook is het goed om de filters van de sites te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld schuiven tussen de hoogte van je eigen risico en zien wat een verzekering kost, en zie je wat de restitutiepolissen zijn en welke natura.

5. Lees de recensies na

Als je de keuze vanaf de vergelijkingssites hebt teruggebracht tot twee of drie favoriete verzekeringen, kan het handig zijn om de voorwaarden van de zorgverzekeraars erop na te slaan. Wat ook nuttig is, is om even te googlen op recensies over de zorgverzekeraar.
Zoek bijvoorbeeld "Ditzo zorgverzekering recensies" en je krijgt een keur aan websites te zien waarop je de waardering van gebruikers in een cijfer uitgedrukt worden. Neem meerdere beoordelingen in overweging. Er zitten websites tussen met een commercieel oogmerk. Zorgwijzer.nl heeft de best beoordeelde zorgverzekeringen onder elkaar staan en laat daarbij plus- en minpunten zien.