Pijlman (D66): 'Stel opkoopregeling weer open'

De opkoopregeling voor mensen die weg willen uit hun huis in het aardbevingsgebied moet een vervolg krijgen.
Dat vindt D66-eerste kamerlid Henk Pijlman, die daarom dinsdag een motie indient tijdens het gasdebat in de Eerste Kamer.

Echtscheiding

Hierin roept hij minister Kamp op een nieuwe opkoopregeling in het leven te roepen. Mensen die bijvoorbeeld door een echtscheiding weg willen maar hun woning niet verkocht krijgen, kunnen hun huis dan kwijt aan de NAM.
Er was een opkoopregeling ter waarde van tien miljoen euro. Afgelopen zomer selecteerde Nationaal Coordinator Hans Alders 55 woningen die daarmee worden opgekocht. Tientallen aanvragers vielen buiten de boot, omdat het geld op was.

'Onacceptabel'

Volgens Pijlman is dat onacceptabel. 'Het is totaal onredelijk, want mensen zitten allemaal in dezelfde positie. Dus wij willen dat die opkoopregeling weer van start gaat.'
Pijlman wil dat er deze keer geen maximum bedrag aan wordt gekoppeld. Het moet gaat om een 'genereuze voortzetting' van de regeling.

Goede kans

De motie maakt volgens Pijlman goede kans om aangenomen te worden. 'Ik heb anderen gevraagd of ze er wat in zien. Ik denk dat ik hele goede kans heb.'

Lees ook: