Gasunie sluit aan bij aardwarmteproject Stad

Gasunie doet met dochteronderneming Gasunie New Energy mee met het aardwarmteproject van de Stad en Waterbedrijf Groningen.
Met heet water dat van drie kilometer diepte omhoog wordt gepompt, moeten over een paar jaar de huizen van ruim 10.000 inwoners in het noordwesten van de stad worden verwarmd. Maandagmiddag tekenden de partijen een intentieverklaring.

Veel ervaring

Gasunie, waar veel ervaring is met aanleggen van netwerken, gaat het warmtenet onder de huizen aanleggen. Voor de gemeente en Waterbedrijf Groningen is het binnenhalen van Gasunie een opsteker.
'We hebben van het begin af aan gezegd dat we voor het warmteprojecht Noordwest er partners bij willen hebben om het te versterken', zegt directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen.

Risico's

Want er zijn nog een paar risico's, al zijn ze wel te overzien. Zo is nog niet helemaal zeker dat er genoeg heet water omhoog komt. Pas na de eerste boring, die tien miljoen euro kost, is dat duidelijk.
'Als je boort, weet je het pas zeker, maar we hebben behoorlijk goed ons huiswerk gedaan', aldus Zwart. 'We hebben goed gekeken naar andere projecten, onder meer in Parijs en Hamburg, dus we gaan niet over één nacht ijs.'

Genoeg klanten

Wel zijn er inmiddels genoeg klanten voor het hete water. 'We hadden afgesproken niet eerder te boren dan dat er 3500 woning-equivalenten zijn. We zitten nu op 3600 en we zijn bezig meer klanten aan te laten haken', zegt Zwart.
Het totale project kost 60 miljoen euro. De Stad en Waterbedrijf Groningen leggen ieder 7 miljoen euro bij. De rest wordt geleend.

Lees ook: