Bouwkundige snufjes voor aardbevingsgebied straks op Zernike getest

De handtekeningen zijn gezet en de bouw is begonnen: Groningen krijgt een innovatiecentrum voor aardbevingsbestendig bouwen (BuildinG).
De Hanzehogeschool en Economic Board Groningen vormen daarvoor een stichting.

Trilplaten
In BuildinG komen onder meer grote trilplaten te staan, waarop regionale bedrijven kunnen testen of hun bouwkundige toepassingen voor het aardbevingsgebied werken.

Nu bedenken ze wel van alles, zoals een aardbevingsbestendige schoorsteen, maar moeten ze voor het testen ervan naar Delft, Eindhoven of Italie. Dat kunnen kleine bedrijven niet betalen. Marco Smit van Economic Board: 'Nu kan het ook hier in Groningen gebeuren.'

'Iets positiefs'
Bedrijven krijgen hulp van studenten van de Hanzehogeschool, die er op hun beurt van leren. 'We hebben te maken met een ramp in Groningen en we willen zien dat er over tien jaar in ieder geval iets positiefs achterblijft.'

Smit denkt dat nieuwe bouwkundige producten dankzij BuildinG straks hier in Groningen kunnen onstaan en ook worden geproduceerd en geexporteerd.

Voorjaar open
BuildinG moet een soort platform worden waar allerlei partijen zich kunnen aansluiten. Naast Hanzehogeschool en Economic Board zijn dat nu al Bouwend Nederland en TNO.

BuildinG moet in het voorjaar opengaan.

Lees ook:
- Bouwend Nederland: 'Aardbevingsschade moet nu worden aangepakt'
- Groningen krijgt reusachtige trilplaat voor onderzoek naar aardbevingen
- Hanzehogeschool start proeftuin aardbevingsbestendig bouwen
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws