FNV: 'Taxiplannen veroorzaken alleen maar ellende'

Vakbond FNV is niet te spreken over het plan van de gemeenten in Groningen en Drenthe om het leerlingenvervoer, het wmo-vervoer en vervoer naar de sociale werkvoorziening samen te regelen.

Een van de plannen daarbij is om reizigers met de taxi naar een 'ov-hub' te brengen.

'Eens een autist, altijd een autist'
Daar stappen ze over op bus of trein. 'Een kind met autisme kan prima met de bus', vindt wethouder Ton Schroor. Hij benadrukt dat kinderen wel eerst begeleid worden en dat het goed geregeld wordt.

FNV Taxi ziet dat anders. 'Eens een autist, altijd een autist, het is geen griepje dat na verloop van tijd overgaat. Daar komt nog bij dat er meer doelgroepen zijn dan autisten, allemaal met hun eigen gedrag en valkuilen voor de verantwoordelijke vervoerder. Denk hierbij aan ADHD, PDD-NOS ODD, of een combinatie hiervan', aldus Wim Gerritsen.

Meerijden
'Wethouder Schroor zou maar eens een aantal dagen met verschillende chauffeurs mee moeten rijden dan zal hij zien dat de zorg die wij leveren verder gaat dan iemand van A naar B brengen', vervolgt hij.

De gemeente Groningen denkt tonnen te kunnen besparen door de gezamenlijke aanbesteding en het efficiënter benutten van taxi's.

Kinderen als kostenpost
Uit de redenering van wethouder Schroor begrijpen wij dat deze kinderen een kostenpost zijn en dat daar nog meer op bezuinigd moet worden, schrijft Gerritsen verder.

'De gemeenten in Groningen, Drenthe en de rest van Nederland hebben een zorgplicht. Zij moeten zorgen voor passend vervoer en niet gaan experimenteren en de ouders en scholen met de ellende opzadelen die u willens en wetens hier wil veroorzaken.'

Lees ook:
- Ouders autistische kinderen verontrust over taxiplannen Stad
- Autistisch kind gaat straks niet meer met taxi naar school (update)
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws