OM wil inbrekersduo anderhalf jaar achter de tralies

© Jos Schuurman/FPS
Voor vijf inbraken en twee fietsendiefstallen in Pieterburen en Dwingeloo eiste het Openbaar Ministerie dinsdag anderhalf jaar cel tegen een 25-jarige man uit Haren en een 31-jarige inwoner van Engwierum.
In de nacht van 6 augustus werden ze opgepakt in Dwingeloo nadat een getuige de twee had gezien en de situatie niet vertrouwde. Ze bleken te hebben ingebroken in een huis aan de Brugesakker en een restaurant en kinderdagverblijf aan de Heuvelenweg in het dorp.

Klemgereden

De buit bestond onder meer uit portemonnees, geld, een laptop en autosleutels. Ook stal het duo twee fietsen, waarmee ze na de inbraken terug naar hun auto elders in het dorp fietsten. Toen de mannen even later wegreden, reed de politie ze klem. Toch zag de jongste kans om te vluchten. Hij rende een maïsveld in, maar kon met hulp van een politiehond alsnog gepakt worden.
Na hun aanhouding bekenden de twee op 4 augustus te hebben toegeslagen in Pieterburen. Ze braken daar op drie adressen in dezelfde straat in. Ook daar stalen ze onder meer een laptop, geld, portemonnees en een camera.

Excuses voor slachtoffers

De mannen waren van plan een deel van de buit te verkopen. De twee hadden beide geld- en verslavingsproblemen. In de rechtszaal boden ze hun excuses aan de slachtoffers aan.
De mannen zijn al vaker veroordeeld. Ondanks dat de reclassering voor beiden behandelingen adviseerde, eiste de officier van justitie die niet. Zij vindt dat ze al vaak genoeg een tweede kans hadden gehad.