'Goede oordoppen kunnen gehoorschade voorkomen'

Steeds meer jongeren hebben ernstige gehoorschade. Dat komt door luide muziek tijdens het uitgaan en harde geluiden tijdens het klussen of op het werk.

Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Dat zegt KNO-arts Hans Claessens van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Volgens hem kunnen goede oordoppen schade voorkomen.


Altijd oordoppen
Aan het eind van het jaar vragen de afdelingen Oogheelkunde en Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het ziekenhuis aandacht voor de nadelige gevolgen van vuurwerk voor ogen en oren.

Om deze schade te voorkomen worden elk jaar in december vuurwerkbrillen en oordoppen verkocht. Maar de afdeling KNO gaat nu het hele jaar oordoppen verkopen. Deze dempen harde en schadelijke geluiden, zoals harde knallen en (te) luide muziek bij festivals en concerten.


Vuurwerkbrillen
Op de polikliniek van Oogheelkunde zijn vuurwerkbrillen aan te schaffen. De bril sluit goed aan op het gezicht, waardoor de ogen goed beschermd zijn. Ook voor toeschouwers zijn de brillen en oordoppen belangrijk, omdat de afgelopen jaren bleek dat de helft van de gewonden door vuurwerk omstanders waren.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws