Helft van inbrekersduo krijgt celstraf

© Robin Zebrowski
Voor vijf inbraken en twee fietsendiefstallen in Pieterburen en Dwingeloo moet een 31-jarige inwoner van Engwierum anderhalf jaar de cel in. De helft van die straf is voorwaardelijk.
De Fries pleegde de inbraken niet alleen. Ook een 25-jarige Harenaar moest zich hiervoor melden bij de rechtbank. Tegen hem werd eerder eveneens anderhalf jaar cel geëist, maar de rechter wil eerst een beter rapport van de reclassering voordat er een uitspraak tegen hem wordt gedaan.


Restaurant en kinderdagverblijf

In de nacht van 6 augustus werden de twee opgepakt in Dwingeloo nadat een getuige de twee had gezien en de situatie niet vertrouwde. Ze bleken te hebben ingebroken in een huis aan de Brugesakker en een restaurant en kinderdagverblijf aan de Heuvelenweg in het dorp.

Klemgereden

De buit bestond onder meer uit portemonnees, geld, een laptop en autosleutels. Ook stal het duo twee fietsen, waarmee ze na de inbraken terug naar hun auto elders in het dorp fietsten. Toen de mannen even later wegreden, reed de politie ze klem.
Toch zag de jongste kans om te vluchten. Hij rende een maïsveld in, maar kon met hulp van een politiehond alsnog gepakt worden.
Na hun aanhouding bekenden de twee ook op 4 augustus te hebben toegeslagen in Pieterburen. Ze braken daar op drie adressen in dezelfde straat in. Ook daar stalen ze onder meer een laptop, geld, portemonnees en een camera.

Excuses voor slachtoffers

De mannen waren van plan een deel van de buit te verkopen. De twee hadden beide geld- en verslavingsproblemen. In de rechtszaal boden ze hun excuses aan de slachtoffers aan.
Beide mannen zijn al vaker veroordeeld.