'Drie windboeren Veenkoloniën bekeerd tot zonne-energie'

Minstens drie boeren die hun grond ter beschikking hadden gesteld voor windparken in de Veenkoloniën, willen daar onderuit. Dat zegt Jan Nieboer van de actiegroep Tegenwind.
In plaats van windmolens zouden de 'windboeren' liever zonneparken op hun grond zien, die het bedrijf Powerfield wil aanleggen.

Bezinning

De Tweede Kamer besloot eind vorige maand dat het windmolenpark in de Veenkoloniën er voorlopig niet moet komen. Minister Kamp van Economische Zaken zou moeten kijken naar alternatieve manieren om duurzame energie op te wekken.

Sociale spanningen

Actiegroep Tegenwind wil binnen twee weken met een 'gedegen en doorgerekend' plan komen, vertelt Nieboer. Volgens hem zijn de 'windboeren' om verschillende redenen bekeerd. 'De plannen worden al heel lang tegengehouden, dus de kans is klein dat ze nog doorgaan. Bovendien lopen de sociale spanningen op. Hun vrouwen worden op het schoolplein met de nek aangekeken. De boeren krijgen nu alle kans om hun percelen ter beschikking te stellen voor zonnepanelen', aldus Nieboer.

Contract?

De windboeren hebben wel een contract ondertekend. 'Maar als de Tweede Kamer zegt dat het plan niet doorgaat, kunnen ze hun schade claimen bij Economische Zaken', denkt Nieboer. Hij schat dat het zonnepark in de Veenkoloniën voor 2020 gerealiseerd kan worden.

Lees ook: