'Steekpartij azc Bellingwolde is geen anti-homogeweld; verdachte is zelf homo'

Homohaat of een ruzie over drugs? Wat is de reden van de steekpartij in het asielzoekerscentrum in Bellingwolde in september 2016? Dat is de vraag waar de rechtbank in Groningen zich maandag over buigt.
Een 34-jarige Tunesiër stak een 25-jarige Iraniër met een aardappelschilmes in zijn been. De Iraniër raakte ernstig gewond. Ruim een maand later trok homohulporganisatie LGBT Asylum Support aan de bel. Zij zeggen dat de Iraniër het slachtoffer is geworden van homohaat.

Joint zonder marihuana
De verdachte ontkent dit maandagmorgen in de rechtbank van Groningen met klem. 'Nee, nee, nee. Dat is niet waar, het is echt niet waar', reageert de man op deze beschuldiging.

Volgens de Tunesiër werd hij boos nadat hij van de Iraniër een joint had gekocht, waar geen marihuana in zat. 'Hij heeft mij bedonderd. Ik heb hem betaald en ik zou een jointje krijgen', aldus de Tunesiër.

'Hij is zelf homo'
Ook de officier van Justitie gaat uit van een ruzie over drugs. Zij gelooft niet dat homohaat de oorzaak is: 'Uit geen enkel onderzoek blijkt dat het gaat om geweld vanwege de geaardheid of het geloof van het slachtoffer'.

Marten Arnold, de advocaat van de Tunesiër bevestigt dit. 'De argumenten die later werden gebracht, dat het anti-homogeweld zou zijn, hebben ons zeer verbaasd. Zeker omdat mijn cliënt zelf ook homo is.'

Paradijs
Het slachtoffer heeft een andere verklaring voor het steekincident. Hij kwam uit een andere ruimte in de kamer waar de Tunesiër was en werd daar vanuit het niets gestoken. Hij ontkent dat hij ooit drugs heeft verkocht.

Volgens het slachtoffer heeft hij van iemand anders gehoord dat de Tunesiër hem in het hart wilde steken. 'Hij zou in het paradijs komen als hij een niet-moslim zou doodsteken.'

Drugsproblemen
In de rechtbank blijkt dat de verdachte kampt met zowel psychische als verslavingsproblemen. Zo gebruikte hij cocaïne, heroïne, marihuana en alcohol. Volgens deskundigen vertoont de man tekenen van schizofrenie, maar kunnen deze klachten ook gekomen door het vele drugsgebruik van de man.

Het OM eist een gevangenisstraf van achttien maanden. De kans is groot dat de Tunesiër op korte termijn wordt uitgezet naar Bulgarije. Daar heeft de man als eerste asiel aangevraagd. De verdachte wil dit zelf niet. Hij is van mening dat hij in Nederland een betere behandeling kan krijgen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Lees ook:
- 'Anti-homogeweld lijkt reden van steekpartij in azc Bellingwolde'
- Man aangehouden na steekincident in azc Bellingwolde
Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen BELLINGWOLDE
Deel dit artikel:

Recent nieuws