Hoogste windturbines van Nederland komen in Eemshaven

© Screenshot uit video Lagerwey
De Eemshaven krijgt de hoogste windturbines van Nederland. Windturbinefabrikant Lagerwey gaat in opdracht van Growind twee molens bouwen met een zogeheten tiphoogte van 200 meter.
De beide molens hebben ieder een vermogen van 4,5 megawatt en wekken elk stroom op voor ruim vijfduizend huishoudens. De turbines kosten volgens de maker zo'n 4,5 miljoen euro per stuk.

Twee fasen

Deze maand wordt de fundering aangelegd, de bouw van de eerste L136-turbine begint vervolgens in maart. Die moet eind april klaar zijn. De tweede turbine wordt eind 2017 gebouwd.
'Waar andere platforms geschikt zijn tot een gemiddelde windsnelheid van 7,5 meter per seconde, kunnen deze turbines een gemiddelde windsnelheid tot 8,5 meter per seconde aan', aldus Lagerwey.

Minder kosten

Met de rotordiameter van 136 meter kan volgens de maker ook meer wind worden omgezet in energie. Daardoor vallen de kosten voor het opwekken van elektriciteit lager uit. 'Hoe hoger de windturbine, hoe stabieler de luchtlagen en hoe krachtiger de windsnelheden zijn', legt de windturbinefabrikant uit.
De twee turbines vervangen twee oude windmolens in de Eemshaven, die al zijn afgebroken. De opdracht voor de bouw is afkomstig van Growind, een groep windboeren.