Oosternieland mag domeinnaam lenen van gemeente

© RTV Noord
Dorpsbelangen Oosternieland krijgt een eigen website: oosternieland.nl. De gemeente Eemsmond leent deze domeinnaam uit. Opvallend: het is zeker niet het enige digitale adres dat in bezit is van de gemeente.
Eemsmond heeft jaren geleden, toen het internet nog in de kinderschoenen stond, de domeinnamen van bijna alle dorpen geclaimd. Uithuizen.nl, roodeschool.nl, oosternieland.nl, de gemeente heeft ze allemaal.

Duizenden euro's

De gemeente deed dit uit voorzorg. Als iemand anders de domeinnaam registreert, moet je er soms duizenden euro's voor betalen om hem over te nemen. Zo is de domeinnaam npo.nl door de Nederlandse Publieke Omroep voor 100.000 euro gekocht van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie.

Meer dorpen

Omdat de gemeente Eemsmond de domeinnaam voor bijna elk dorp in bezit heeft, mogen dorpsverenigingen een webadres kosteloos lenen. Oosternieland is niet de eerste, enkele andere dorpen gingen al voor.

.nu

Voor Uithuizermeeden ging de grap niet op, want uithuizermeeden.nl was al geregistreerd door iemand anders. Dorpsbelangen is daarom actief op uithuizermeeden.nu.
De gemeente gaat alle dorpsbelangenverenigingen informeren over deze uitleenservice.