Rechtbank: verkrachter Herbert R. moet volledige straf uitzitten

De uiterste poging van het Openbaar Ministerie om verkrachter Herbert R. weer achter de tralies te krijgen, lijkt te lukken.
R. werd in 2009 in hoger beroep veroordeeld voor de ontvoering en verkrachting van een destijds 14-jarig meisje uit Tweede Exloërmond. Hij kwam in 2015 vrij, omdat hij toen tweederde van zijn straf had uitgezet.

Het OM vroeg de rechtbank een paar weken geleden om deze voorwaardelijke vrijlating van R. in zijn geheel te herroepen. De rechter stemt nu met dat verzoek in.


Duitsland
Die vervroegde vrijlating van R. was gebonden aan strenge voorwaarden. Zo moest R. zich geregeld melden bij de reclassering. Maar al snel verdween hij met de noorderzon.

Na een zoektocht bleek de geboren Duitser terug te zijn gegaan naar zijn vaderland.

Extra straf
Vanwege het overtreden van de regels legde de rechtbank R. vorig jaar september al een jaar extra gevangenisstraf op.

Dat bleek echter niet genoeg om ervoor te zorgen dat Duitsland R. uitlevert aan Nederland. Aleen wanneer de rechtbank zou besluiten dat R. zijn volledige resterende straf nog moet uitzitten, werkt Duitsland mogelijk mee aan een uitlevering.

Dat is dus nu gebeurd, waardoor het OM een uitleveringsverzoek kan gaan indienen.


Verkrachting in 2007
Herbert R. werd op 4 oktober 2007 opgepakt in de buurt van Exloo. Daar trok hij eerder die middag een 14-jarig meisje van haar fiets en in zijn auto. In de buurt van Musselkanaal verkrachtte hij haar.

Het meisje trok de aandacht van passanten door hard te gillen en op de ramen van de auto te bonken.

De zaak kwam hard aan in de omgeving, omdat amper een jaar eerder de 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond was verkracht en vermoord. Het 14-jarig meisje was een vriendin van haar.

Lees ook:
- Nieuwe poging om verkrachter Herbert R. op te sluiten
- Verkrachter Herbert R. zit in Duitsland
- 12 jaar voor verkrachting meisje Tweede Exloërmond
Meer over dit onderwerp:
TWEEDE EXLOERMOND
Deel dit artikel:

Recent nieuws