Delegatie dient erfgoeddossier Veenhuizen in bij Unesco

© Jos Schuurman/FPS
Een delegatie Nederlandse en Belgische bestuurders is op weg naar Parijs om het nominatiedossier voor de werelderfgoedstatus van onder meer Veenhuizen in te leveren bij Unesco.
Dat meldt
. De provincies Groningen, Friesland en Drenthe, verschillende gemeenten en de Belgische provincie Antwerpen willen dat de voormalige armenkoloniën op de werelderfgoedlijst komen. Daarmee wordt de geschiedenis bewaard.
Er zijn, behalve Veenhuizen, nog zes armenkoloniën: Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Ommerschans, Wortel en Merksplas.
Acteurs van de musical Het Pauperparadijs zijn ook mee voor een optreden. Het dossier wordt vrijdag overhandigd aan een vertegenwoordiger van Unesco in Parijs.

Geschiedenis

De koloniën zijn ontwikkeld door generaal Johannes van den Bosch, die rond 1818 wat wilde doen aan de armoedebestrijding. Hij kocht daarvoor landgoed Westerbeeksloot in Frederiksoord en bouwde er huisjes om paupers uit het westen van Nederland een nieuw bestaan te geven. Ook de andere koloniën komen uit zijn gedachtegoed voort.