Vijfduizend Groningers kunnen op taalles

De gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond willen de laaggeletterdheid aanpakken. Zo'n tien procent van de inwoners kan niet lezen en schrijven. Dat moet anders, vinden de gemeenten.
Daarom krijgen vijfduizend mensen een taalcursus aangeboden. Die wordt gegeven door vrijwilligers in bibliotheken.

Op het niveau van groep acht

De Taalhuizen moeten ervoor zorgen dat laaggeletterden op het niveau komen van groep acht-leerlingen. 'Dat klinkt misschien makkelijk, maar het is nog best lastig voor mensen die hun hele leven lang kansen hebben gemist', vertelt wethouder Sandra Herkströter van de gemeente Eemsmond.
'Het lijkt me vervelend als je de post niet kunt lezen en daarin afhankelijk bent van anderen. Dat je met je belastingpapieren naar de buurman moet om aangifte te doen. Die heeft daar helemaal niks mee te maken. Dat komt vaker voor dan je denkt, en daar willen we een einde aan maken. We willen dat mensen dit soort zaken zelf weer kunnen regelen', zegt de wethouder.

Screening

Mensen die in de bijstand zitten, worden gescreend om te kijken of ze in aanmerking komen voor de cursus. Mensen kunnen zichzelf ook opgeven. Uiteindelijk hoopt de gemeente Eemsmond, waar naar schatting 1.700 mensen laaggeletterd zijn, dat ruim tien procent van de potentiële kandidaten mee wil doen aan de cursus.

'Laaggeletterdheid zegt niks over je als mens'

Wethouder Herkströter wil de drempel zo laag mogelijk houden. 'Laaggeletterdheid is niet erg, het zegt niks over je als mens. Het lijkt me heel vervelend als je niet goed kunt lezen en schrijven. Daarom willen we graag dat mensen naar de bibliotheek komen en aan elkaar vertellen wat ze eraan hebben gehad. Dat ze bijvoorbeeld weer een brief kunnen sturen en de administratie zelf doen.'

Gratis voor deelnemers

De taalcursus is voor deelnemers kosteloos. De Taalhuizen willen volgens de wethouder zoveel mogelijk maatwerk leveren. 'De één doet er drie maanden over, de ander een jaar. Ook hebben we taalbuddy's voor meer persoonlijke begeleiding. We bekijken per persoon hoeveel aandacht iemand nodig heeft.'
De gemeente Eemsmond start in april met de eerste cursus. Daarna komen de gemeenten Winsum, Bedum en De Marne. In de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum worden sinds eind vorig jaar ook al dergelijke taalcursussen gegeven.