Haren gaat verder met brandweerplannen, omwonenden zijn teleurgesteld

© Robert Pastoor/RTV Noord
De brandweerkazerne aan de Westerse Drift in Haren wordt voor 1,3 miljoen euro losgekoppeld van de gemeentewerf. Dat is maandagavond besloten door de gemeenteraad.
Daarmee is de weg vrijgemaakt om een nieuwe brandweerkazerne te bouwen aan de Westerse Drift. Alleen de VVD stemde tegen het plan.
De kazerne en gemeentewerf zitten nu onder hetzelfde dak. De Veiligheidsregio wil dat de nieuwe kazerne op zichzelf staat en geen gemeenschappelijke ruimtes heeft met andere partijen.

Extra kosten

De raadsleden vielen vooral over de extra kosten die de gemeente moet maken nu er een nieuwe kazerne gaat komen. Meerdere partijen waren van mening dat de bouw van de kazerne geen verdere vertraging op kon lopen en stemden daarom in met de extra kosten.
'Het is jammer dat er nu extra kosten gemaakt moeten worden, maar dan had alles maar beter uitgezocht moeten worden', aldus Dieta Praamsta van de ChristenUnie.

Waarom extra kosten?

De gemeente zou in eerste instantie 8 ton beschikbaar stellen voor het project, waarmee de nieuwe kazerne wordt gescheiden van de gemeentewerf. De loskoppeling van gemeentewerf en kazerne was in eerste instantie niet meegenomen in de plannen.
Toen bleek dat die loskoppeling er wel moest komen is er meer geld beschikbaar gesteld; 1,3 miljoen. Niet alleen die loskoppeling zorgde voor een kostenverhoging, maar ook hogere bouwkosten en de verkoop van de kavel is voor een minder hoog bedrag dan verwacht verkocht. De gemeentewerf zal bij de loskoppeling ook vernieuwd worden.

Teleurgestelde omwonenden

Omwonenden van de Westerse Drift zijn teleurgesteld nu een nieuwe brandweerkazerne in hun straat een stap dichterbij is gekomen. 'Ik verwacht dat wij een gang naar de rechter gaan maken', aldus Oscar Keet.
De omwonenden zeggen dat een nieuwe kazerne in strijd zou zijn met de geluidsnormen. 'Er zal een enorme overschrijding van de geluidsnormen gaan komen. Hoe kan je dan als gemeente volhouden dat je hier een kazerne gaat bouwen?'

'Wij houden ons aan de wet'

Burgemeester Pieter van Veen verzekert dat de geluidsnormen niet overschreden gaan worden. 'Wij hebben ons aan de wet te houden.'

Via de provincie

Omdat in eerste instantie 8 ton was gereserveerd voor de loskoppeling van brandweerkazerne en gemeentewerf moet de huidige uitgave van 1,3 miljoen euro langs de provincie. Die moet goedkeuring verlenen aan de uitgave voordat er iets kan gebeuren.

Lees ook: