SP: 'Voorzitter raad van toezicht Treant moet opstappen'

© Dennis Venema
Voorzitter Bas Eenhoorn van de raad van toezicht van de Treant-groep moet de eer aan zichzelf houden en opstappen. Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. 'Anders moet minister Schippers van Volksgezondheid hem dwingen weg te gaan.'
Leijten maakt zich zorgen over de toekomst van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en het Bethesda in Hoogeveen. Binnenkort gaat de SP samen met GroenLinks opnieuw Kamervragen stellen over de gang van zaken bij de Treant-groep, waar beide ziekenhuizen onder vallen.

Twee uitgeklede ziekenhuizen

Leijten had maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst van de SP in Hoogeveen geen goed woord over voor Eenhoorn. Dat meldt RTV Drenthe. 'Wat vindt de minister ervan dat drie ziekenhuizen gaan fuseren met de belofte dat ze alle drie zullen blijven, terwijl blijkt dat er twee uitgekleed worden?' Het Scheper Ziekenhuis in Emmen profiteert volgens Leijten van het beleid van Eenhoorn.

Te veel voorzitters

Leijten vindt het ook zeer kwalijk dat de Treant-groep in een paar jaar tijd vijf voorzitters van de raad van bestuur heeft gehad. Achtereenvolgens vertrokken Maarten Rutgers, Kees Donkervoort, Leo Schoots en Eric Janson. Vorige maand was Marcel Kuin de laatste die door de raad van toezicht werd ontslagen.
Leijten: 'Dan doe je je taak als toezichthouder niet goed. Ik vind dat de minister maar eens een belletje moet doen naar Eenhoorn. Of los op dat alle drie de ziekenhuizen volwaardig blijven, of ga zelf weg.' De minister van Volksgezondheid heeft volgens Leijten de bevoegdheid om in te grijpen bij toezichthouders.

Telefoontje van minister

De minister zou moeten beginnen met een telefoontje naar haar partijgenoot Eenhoorn, vindt het SP-Kamerlid. 'Ze heeft zijn nummer. Er moeten mensen komen die van behoud van de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen uitgaan.'

Lees ook: