GroenLinks wil tóch verder aan gaskraan draaien

De in Groningen veel bekritiseerde passage in het verkiezingsprogramma van GroenLinks over de gaswinning wordt aangepast. De partij wil nu wel dat de gaskraan verder dicht gaat.
Lijsttrekker Jesse Klaver kondigt aan dat wat zijn partij betreft volgend jaar maximaal 18 miljard kuub gas uit de Groninger bodem mag worden gewonnen. Nog binnen de nieuwe kabinetsperiode van vier jaar moet dat verder dalen naar 12 miljard.

Oneerlijk behandeld
'De afgelopen jaren zijn de mensen in Groningen oneerlijk behandeld. Ondanks de aanhoudende aardbevingen werd de gaskraan maar schoorvoetend teruggedraaid door het kabinet. Dat moet nu veranderen. Aardgas is een brandstof van het verleden en hoort niet meer thuis in een modern Nederland,' licht Klaver toe.

In het GroenLinks-verkiezingsprogamma staat nu nog in dat de gasproductie in Groningen moet worden teruggeschroefd naar maximaal 21 miljard kuub per jaar. Wel wordt daar het volgende aan toegevoegd: 'Jaarlijks wordt een nieuw besluit genomen over de verdere verlaging.'

Veel kritiek
Met name uit Groningen kwam veel kritiek op dat getal van 21 miljard kuub in het verkiezingsprogramma. Ook cabaretier Freek de Jonge heeft er nadrukkelijk op gewezen tijdens zijn actieweek 'Laat Groningen niet zakken'.

Alleen in de verkiezingsprogramma's van de ChristenUnie, de SP en de Partij voor de Dieren (PvdD) staat dat de Groningse gaskraan terug moet naar 12 miljard kuub. GroenLinks sluit zich daar nu alsnog bij aan.

Veiligheid gegarandeerd
Dat getal is gebaseerd op de eerdere conclusie van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat pas bij dit niveau de veiligheid van de inwoners van Groningen gegarandeerd is. Dat is overigens later door hetzelfde adviesorgaan bijgesteld.Lees ook:
- Politieke partijen over het terugdraaien van de gaskraan
- Het belangrijkste aardbevingsnieuws van januari 2017
Meer over dit onderwerp:
tk2017 dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws