De Noord 9 van zaterdag 4 februari

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Small Town Bandits - When I go home
Small Town Bandits is een vierkoppige band uit de stad Groningen. Die bestaat uit drummer Gijs Arends, bassist Rik Huizing, gitarist Selim Boukhris en zanger/gitarist Ruben van Hemmen. Tijdens de uitzending van Café Martini op muziekfestival Noorderslag speelden de Small Town Bandits een aantal liedjes live. De liedjes van de groep kenmerken zich door melodische, opzwepende nummers met meerstemmige harmonieën. Bekijk de clip van 'When I go home' op YouTube.

2. Hans Hannemann - I just can't stand her trying to be free
Zijn naam is je misschien niet zo bekend, maar Hans Hannemann is geen onbekende in de Groninger muziekwereld. Al jong raakt hij geïnspireerd door muziek uit de jaren '60 en '70. Op zijn twintigste gaat Hans naar Dublin, daar gaat hij als barpianist aan de slag. Terug in Nederland begint hij zijn eigen muziekstudio in Nieuwe Pekela en werkt daar als producer samen met een flinke rij bands. Ook begint hij met gitaristen Jan-Peter Hoekstra en Rolf Verbaant, bassisten Maarten van Damme en René Monsma en drummer Marcel Wolthof aan het maken van een eigen album. Dat album 'Makin' up for livin' easy' is vorig jaar verschenen. Ook is hij op tournee geweest met Douwe Bob, speelde hij tijdens de Popronde, op Oerol en tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap. Het nieuwe jaar is hij begonnen met optredens tijdens muziekfestival Eurosonic/Noorderslag én met een notering in de Noord 9! Beluister het liedje van Hans Hannemann op YouTube.

3. Kira - Closer
'Closer' is de nieuwe single van zangeres en liedjesschrijfster Kira Dekker. Kira heeft in Groningen aan de School voor de Kunsten gestudeerd, onderdeel van het Noordpoort College. In het voorjaar van 2014 doet ze mee aan het tv-programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland'. Vlak voor de finale moet ze het programma verlaten. In het voorjaar van 2016 is Kira een tijdje op tournee geweest door Duitsland, Engeland en Nederland en staat ze in de finale van de PopGroningen Talent Award. Begin dit jaar speelt Kira op Grunnensonic tijdens Eurosonic/Noorderslag. Bekijk de clip van 'Closer' op YouTube.
4. Edwin Jongedijk & Marlene Bakker - Ofschaaid
Ofschaaid kwam in het nieuwe jaar direct nieuw binnen op nummer 1. Het liedje is niet onbekend: op Oudjaardag is het als hoogste nieuw binnen gekomen in Alle 50 Goud. 'Ofschaaid' is een Groningstalige versie van 'Goodbye' van countryzanger Steve Earl, die het wel met Emmylou Harris zong. De versie van Edwin en Marlene staat op het album 'Holt & stoal' dat Edwin vorig jaar oktober heeft uitgebracht. Beluister 'Ofschaaid' op YouTube.

5. Jan Henk de Groot - Evenwicht
Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale'. Het nummer 'Evenwicht' is daarvan de tweede single, na 'Bonney' (#1).
Op tweede Pinksterdag 2014 krijgt Jan Henk uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink de Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. Beluister 'Evenwicht' op YouTube.

6. Orange Skyline - Sound & fury
Deze single van Orange Skyline is vorig jaar herfst uitgeroepen tot Megahit van NPO 3FM; dat betekent dat 'Sound & fury gegarandeerd veel gedraaid is op de landelijke popzender. En nu ook een notering in de Noord 9 en airplay op Radio Noord! Orange Skyline heeft mooie dingen gedaan de laatste tijd: de band heeft in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome gestaan en speelde op Noorderslag, Concert at Sea en Parkpop. Het debuutalbum heet 'Things that I hide' en is het tweede weekend van januari verschenen. Het leverde de band meteen een notering op in de Album Top 100. Bekijk de clip van 'Sound & fury' op Youtube.

7. Harry Niehof - Rimpeling
Vorig voorjaar is van Harry Niehof een nieuw album verschenen: 'Café op Driefklaai'. Het is ook de naam van de theatertour waarmee Niehof langs theaters is gegaan. In die voorstelling speelt het café van Harry's vader, waar de zanger groot werd, een belangrijke rol. Tijdens de uitzending van Café Martini op muziekfestival Noorderslag kreeg Harry Niehof de Grunny uitgereikt uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink. Harry was afgelopen jaar zeer succesvol met 'Café op Driefklaai', zowel het album als de bijbehorende theatertournee waarmee hij al maanden in vele zalen te zien is. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij zes Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. Bezoek de website van Harry Niehof.

8. CT Heida - Little woman
CT Heida is zangeres en liedjesschrijfster uit de Stad. CT begon haar carrière in de VS, waar ze een jaar lang toerde met de Amerikaanse band Ipso Facto. Ze nam de soul- en de gospelinvloeden mee naar huis en begon liedjes te schrijven. Ze speelde ook in de Groninger bands Superfly, B-Slick en Jammah Tammah. Ook geeft CT zanglessen in Groningen en op de muziekschool in Winschoten. Ook geeft ze muziek- en zangworkshops. Hoewel CT al lang muziek maakt, bracht ze nog nooit zelf een album uit. Daarin kwam december vorig jaar verandering, toen ze haar eerste album presenteerde. Bekijk de clip van 'Little woman' op Youtube.

9. Erwin de Vries - Lözze grond
Het laatste weekend van november vorig jaar is het nieuwe album van Erwin de Vries verschenen. Twee jaar na zijn album 'De tocht van de noakende zunderling' presenteerde Erwin 'De noodzoak'. Dat album is zijn zesde solo-album sinds zijn band Deheleboel in 2002 uit elkaar viel. Erwin heeft 't album gemaakt met zijn band De Zunderlingen: Christof Bauwens, André van der Werf, Teun Supheert en Bruno Brands. Op het album snijdt Erwin allerlei actuele thema's aan die spelen in de provincie, van windmolens tot aardbevingen en de liefde voor Groningen. Maar ook staan er liedjes met een knipoog op het album zoals 'Kapsalon Anita' en 'De allermooiste bainen van Beem'. Bekijk de Facebook-pagina van Erwin de Vries.
Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord
Deel dit artikel:

Recent nieuws