Video: Spoorbomen op bewaakte overgang bij Bedum haperen

Twee bewaakte spoorwegopvergangen in Bedum hebben donderdagmiddag om drie uur tenminste één maal niet gefunctioneerd.
Bedumer Marc Schriemer filmde een incident bij de overgang aan de Ter Laan, vlakbij de gelijknamige nieuwe wijk, waarbij de spoorbomen gewoon open bleven staan terwijl de trein naderde.

'Trein stond stil bij drukke overgang'

'Ik hoorde de trein in de verte toeteren en toen ik keek zag ik de trein stilstaan bij de drukke spoorwegovergang even verderop bij het Boterdiep. Er staken toen nog gewoon auto's over. Vervolgens ben ik gaan filmen.'
Eerder op de dag was er een seinstoring tussen Bedum en Stedum. De overgang bij Ter Laan bevindt zich op dit stuk spoor. Op het moment van de haperende spoorbomen was de storing volgens Arriva weer voorbij. Of er een verband is tussen de haperende spoorbomen en deze storing is niet bekend.

Politie is geïnformeerd

Op de beelden van Schriemer is te zien dat de trein toetert en heel langzaam de overgang van Ter Laan nadert. Pas dan gaan de bomen dicht en beginnen de lampen te knipperen. Daarna rijdt de trein pas door. Schriemer heeft het incident gemeld bij de politie.
Volgens een woordvoerder van Prorail klopt het dat er een storing was op de spoorwgovergangen. Dat gebeurt incidenteel. Op dat moment worden machinisten automatisch geïnformeerd dat ze bij elke overgang even moeten stoppen en gaan dan pas de bomen naar beneden. Op geen enkel moment is de veiligheid in het geding geweest.
En Arriva voegt daaraan toe dat. er in verband met de vertraging die daardoor ontstaat die middag tot vijf uur met bussen is gereden tussen Bedum en Stedum.