'Veel leden motorbendes willen eruit stappen'

© Flickr / Jacob Hahury (creative commons)
De motorbendes die in Nederland actief zijn, tellen volgens de politie veel leden die er eigenlijk uit willen stappen. Uit angst voor de gevolgen durven ze dat alleen vaak niet, zegt politiecommissaris Pim Miltenburg in het AD.
'Wie wil vertrekken, moet duizenden euro's betalen', aldus de politiechef. Volgens justitie is dat precies wat eind vorig jaar in de provincie Groningen gebeurde met een 47-jarig ex-lid van No Surrender.

Ontvoering

Hij werd ontvoerd, mishandeld en volgens het Openbaar Ministerie voor vijfduizend euro afgeperst nadat hij in conflict was gekomen met zijn clubgenoten. In de zaak zitten vier mensen vast. Volgens Miltenburg, die de aanpak van motorbendes leidt, hebben de organisaties 'er haast een verdienmodel van gemaakt om mensen buiten te gooien, hen af te rossen en vervolgens af te persen'.

Geen broederschap

Miltenburg stelt dat het aantal ex-leden dat zich toch bij de politie meldt groeit, maar hij noemt geen cijfers. 'Motorbendes kennen geen broederschap', zegt hij. Volgens hem zijn het 'ordinaire criminele bendes'.

Lees ook: