Gewelddadige afpersers van penningmeester VV Helpman moeten half jaar cel in

Twee voormalige spelers van VV Helpman in Groningen moeten allebei een half jaar de cel in voor het afpersen en ontvoeren van de penningmeester van de club. Ook krijgen ze een half jaar cel voorwaardelijk.
Dat bepaalde de rechtbank in Groningen donderdag. De straf is conform de eis. Behalve de gevangenisstraf moeten de twee mannen (21 en 27 jaar oud) de voormalig penningmeester van de club ruim 1.900 euro betalen. De club krijgt 350 euro van het duo.

Barbeque loopt uit de hand

Wat begint als een gezellige barbecue bij de club, loopt begin augustus 2015 volledig uit de hand. De penningmeester wordt aan het einde van de avond gedwongen om achter in zijn eigen auto te stappen.

Geld pinnen met clubpas

De verdachten rijden vervolgens langs vijf pinautomaten in de stad. Daar moet het slachtoffer onder bedreiging geld opnemen. Dat gebeurt onder meer met de pinpas van de club.

Mond houden

Het slachtoffer wordt opgedragen om vooral zijn mond te houden. Om hun eis kracht bij te zetten, pakken de ontvoerders zijn mobiele telefoon af en gooien die in het water. Ook wordt zijn auto bekrast. 'Als hij zijn mond open doet, dan sloop ik hem', aldus de ene verdachte tegen de andere.
Maar het slachtoffer doet uiteindelijk zijn mond wel open. Na overleg met het bestuur van VV Helpman wordt alsnog aangifte gedaan.

Niet mee op kamp

Het motief voor de beroving heeft te maken met een akkefietje uit 2013. Eén van de verdachten mocht vanwege wangedrag niet mee op trainingskamp naar Portugal. Ook werd hij voor een paar wedstrijden geschorst en moest hij zijn aanvoerdersband inleveren.
'Ik leefde al maanden naar dat trainingskamp toe', vertelt de voormalig speler van VV Helpman 1. 'Het was het absolute hoogtepunt van het seizoen en dat is me afgenomen. Het is helemaal uit de hand gelopen; het valt niet goed te praten wat er is gebeurd.'

Gokschulden

Ook de andere verdachte ging door het stof. 'Dit had nooit mogen gebeuren. We naaiden elkaar gewoon op, dat deden we altijd. Ik kon het geld goed gebruiken, want ik had gokschulden.'