'Honderden miljoenen naar krimpregio's als Oost-Groningen'

© Rijksvoorlichtingsdienst
Krimpregio's als Oost-Groningen moeten honderden miljoenen extra krijgen. Dat wil de PvdA in de Tweede Kamer.
De partij wil 300 miljoen euro uittrekken om de regio's die kampen met dalende inwonertallen te stimuleren. Met de ontwikkeling van supersnel 5G-internet, beter openbaar vervoer en een vitaliteitsfonds wil de partij de economie in regio's een steun in de rug geven.

Geboren Groningse

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu lanceert vrijdag dit plan. Het geld is onder meer bedoeld voor regio's als de Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek.
'Als geboren Groningse en inwoner van Enschede zie ik om me heen de effecten van een afname van de bevolking', zegt Dijksma 'Voorzieningen verdwijnen, bedrijvigheid neemt af en de leegstand is al langer een verborgen probleem. Daar moeten we veel meer aandacht voor hebben.'

Spoorverbindingen Randstad

5G is de toekomstige opvolger van de huidige 4G-netwerken en belooft uiteindelijk tien tot honderd keer zo snel te worden. Voor de ontwikkeling hiervan wil de partij 100 miljoen euro uittrekken.
Eenzelfde bedrag gaat voor het openbaar vervoer, onder voor naar betere spoorverbindingen met de Randstad. De laatste 100 miljoen euro voor het zogenoemde vitaliteitsfonds is bedoeld voor zaken als zorg, onderwijs en winkels.