600 mensen melden zich bij vakbond over Primark

Een enquête over de arbeidsomstandigheden bij de zestien filialen van budgetkledingketen Primark in Nederland is sinds vrijdag al zeshonderd keer ingevuld.
Dat maakte bestuurder Niels Suijker van vakbond FNV, de initiator van het meldpunt, maandag bekend. 'In 2,5 dag ruim 600 reacties van werknemers die werkzaam zijn in hetzelfde bedrijf. Dat is erg veel.'

Dubieuze arbeidsomstandigheden

FNV Handel is geschrokken van de aard en omvang van de klachten, die via eerdere berichtgeving van RTV Noord naar buiten kwamen. FNV voert zelf ook gesprekken met werknemers van Primark die werkzaam zijn in verschillende filialen. Er komen identieke klachten naar voren.
Zo werd er geklaagd over hoge werkdruk, intimidatie door leidinggevenden en het negeren van gezondheidsklachten.

'We zijn pas net bezig'

De enquête van de FNV moet aantonen of dat bij de andere vestigingen ook gebeurt. De vakbond wil nog niet vooruitlopen op de inhoud van de klachten. 'We zijn pas net bezig. Na een week kunnen we een beter beeld geven', zegt een woordvoerster.

Controles door inspectie

De PvdA wil dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid controles gaat uitvoeren bij de Groningse Primark en bij andere filialen.
Ook dringen de sociaaldemocraten er bij verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher op aan het bedrijf aan te spreken op het ontbreken van een ondernemingsraad voor veel vestigingen.