NoorderBaanBattle moet tientallen deelnemers teleurstellen

Banenzoekevenement NoorderBaanBattle heeft 80 van de 150 aanmeldingen moeten afwijzen, omdat noch hun gemeente noch het UWV de kosten van 1250 euro per persoon voor zijn rekening wil nemen. Dat zegt Harry van Ommen namens de organisatie.
De vierde editie van NoorderBaanBattle begint dinsdagmiddag. Werklozen leren in teams, onder begeleiding van coaches, in een paar maanden tijd waar ze goed in zijn. Ze leren solliciteren en verkennen de mogelijkheden van een eigen bedrijf.
De afgelopen edities kwam twee derde van de deelnemers middels een baan, een eigen bedrijfje of een opleiding weer op de rails.

Geen geld voor 'kansrijke' werklozen

Maar dit jaar mogen gemeenten als gevolg van de Participatiewet alleen nog maar bijstandsgerechtigden selecteren die heel moeilijk aan een baan kunnen komen. Voor 'kansrijke' werklozen is geen geld beschikbaar.
'We hoopten daarom dat het UWV zou inspringen', zegt Van Ommen. 'Maar die willen helemaal niet mee doen aan dit project.'

Zelf 1250 euro betalen

Als gevolg daarvan vallen bijvoorbeeld werklozen die vanuit de WW een baan zoeken tussen wal en schip. Tachtig deelnemers hebben afgelopen week een afwijzingsbrief ontvangen waarin wordt uitgelegd dat er geen financiering was voor hun 'traject' Wel krijgen ze het aanbod om zelf 1250 euro te betalen voor deelname aan NoorderBaanBattle.
Het UWV laat in een reactie weten de NoorderBaanBattle sympathiek te vinden, maar simpelweg niet het geld te hebben. 'We hebben geen 100.000 euro op de plank liggen, om vrij te besteden', zegt woordvoerder Jacomien Begeman.
NoorderBaanBattle wordt georganiseerd door het bedrijf Challenge Solutions, dat meer evenementen organiseert.