Kwart van de Groninger burgemeesters klust bij

© FPS / Jos Schuurman
Een kwart van de Groninger burgemeesters heeft één of meerdere bijbanen. Dat blijkt uit een onderzoek door RTL Nieuws en de Groene Amsterdammer. Burgemeester Sipke Swierstra van Veendam had de meeste neveninkomsten.
Swierstra verdiende in 2015 22.495,32 euro bij, naast zijn baan als burgemeester. Hij deed dat als voorzitter van de Raad van Toezicht van VanBoeijen, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Jeugdhulp Friesland, lid van het bestuur van Stichting Astron, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Lofar en als voorzitter van overlegorgaan Nationaal Park De Alde Feanen.

Niet alle gemeenten geven openheid

Niet alle Groninger gemeenten boden openheid. Zes van de 23 gemeenten gaven beperkt antwoord op de vragen, meldt RTL. De gemeenten Menterwolde en Vlagtwedde deelden helemaal geen informatie. Ook wist RTL niet hoeveel burgemeester Peter den Oudsten van Groningen kreeg voor zijn twee betaalde bijbanen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen was het bedrag dat Peter den Oudsten in 2015 met zijn nevenfuncties kreeg 20.390 euro bruto. Dat stond volgens de woordvoerder 'gewoon' in de jaarverslagen van de betreffende instellingen. Vanaf woensdag is het ook te lezen op de site van de gemeente Groningen.

Iets onder het landelijk gemiddelde

26 procent van de burgmeesters in onze provincie heeft een of meerdere betaalde bijbanen. Iets onder het landelijke gemiddelde, van dertig procent.

Lees het complete onderzoek

Hier zie je het complete onderzoek naar de bijverdiensten van burgemeesters.