CPB: Verder dichtdraaien gaskraan is betaalbaar

Het terugdraaien van de gaskraan in Groningen naar twaalf miljard kuub per jaar leidt niet tot structurele overschrijdingen van de rijksbegroting. Dat blijkt uit de doorberekening van het Centraal Plan Bureau (CP) van alle verkiezingsprogramma's.
De partijen die de gaswinning fors willen verlagen hebben daar voldoende dekking tegenover staan, wordt geconcludeerd. Het gaat daarbij om de SP en GroenLinks.

Lastenverzwaring

Teruggaan naar twaalf miljard kost 1,7 miljard euro aan gasbaten. De SP vangt dat onder meer op door lastenverzwaring voor het bedrijfsleven.
Ook worden de belastingen op milieu verhoogd. Dat laatste wil ook GroenLinks doen. Die partij wil verder onder meer de lasten op vermogen en winst verhogen.

Afbouw
Andere partijen houden ook rekening met de afbouw van de gaswinning in Groningen. Bij de PvdA gaan de gasbaten met zevenhonderd miljoen euro naar beneden. Bij de ChristenUnie en D66 is dat vierhonderd miljoen euro. Ook deze partijen hebben hier voldoende dekking voor gevonden, aldus het planbureau.
Dit betekent niet dat de overige partijen de gaswinning op de huidige 24 miljard kuub gas willen houden. Zo heeft een aantal partijen het niet laten doorberekenen, maar vindt ze wel dat de gaskraan verder dicht moet.
Het CDA is daar een voorbeeld van . 'Wij roepen al vier jaar dat de gaskraan verder dicht moet. De veiligheid van de Groningers moet niet afhangen van cijfers of begrotingen. Die gaswinning moet zo mogelijk als het kan naar beneden,' licht CDA-Kamerlid Agnes Mulder toe.

Gaskraan open

DENK is de enige partij die de gaskraan juist verder open wil draaien. En wel met twaalf miljard kuub gas per jaar. Dat levert juist 1,7 miljard extra op. Daarbij wordt wel aangetekend dat geld gereserveerd moet worden voor het vergoeden van de extra schade die dit oplevert.
Lees hier de standpunten over de gaswinning van de politieke partijen.