Noorden lijdt onder honkvastheid van medisch specialisten

© RTV Noord/Steven Radersma
Er moeten enkele tientallen extra opleidingsplaatsen voor medisch specialisten bijkomen in Noord-Oost Nederland. Daarvoor pleit bestuurder Ate van der Zee van het UMCG in de stad.
Aanleiding voor het pleidooi is onderzoek van de Groningse universiteit naar de honkvastheid van specialisten. Daaruit blijkt dat specialisten vaak blijven wonen in de regio waar ze hebben gestudeerd.

'Opleidingen duren vaak erg lang'

Van der Zee: 'Dat komt omdat de opleidingen vaak erg lang duren. Tegen de tijd dat je je als specialist ergens kunt vestigen ben je 35. Dan heb je een partner en vaak al kinderen en dan verhuis je niet meer zo gauw. In de Verenigde Staten is dat anders, maar hier blijven de meeste specialisten waar ze zijn begonnen.'

Specialisten 'importeren'

De regio Noord-Oost Nederland blijkt de enige regio te zijn die specialisten moet 'ímporteren' om aan de vraag te voldoen, vooral in kleinere ziekenhuizen. Er is nu in sommige disciplines al een tekort aan specialisten, zoals bijvoorbeeld bij oogheelkunde. Er dreigt ook een tekort aan kindergeneeskundigen, KNO-artsen en maagdarmleverspecialisten

Voorzien in de eigen behoefte

Inmiddels is er in het westen een overschot aan specialisten. Daarom vindt van der Zee dat het noordoosten een groter aandeel moet krijgen in de toewijzing van het aantal opleidingsplaatsen, in totaal zo'n 1100. Nu worden daarvan 150 in dit landsdeel opgeleid en dat zouden er 175 moeten worden. Daarmee zou Noord-Oost Nederland in de eigen behoefte kunnen voorzien.
Daarvoor is overeenstemming nodig met de andere regio's. Van der Zee hoopt die van de redelijkheid van zijn pleidooi te kunnen overtuigen.