Stelende penningmeester krijgt een taakstraf

© Peter Steinfort/RTV Noord
De 68-jarige oud penningmeester van de begrafenisvereniging Het Kerspel in Ulrum is voor verduistering veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Daarnaast legde de rechtbank de man een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op.
Tegen de man werd twee weken gelden een celstraf van acht maanden (helft voorwaardelijk) geëist.

95.000 euro

De verdachte drukte tussen januari 2011 en mei 2016 grote sommen geld achterover. In totaal gaat het om een bedrag van 95.000 euro.
'Dat heb ik inderdaad gedaan. Het had niet moeten gebeuren en ik heb er spijt van. Ik accepteer de consequenties', zo verklaarde de verdachte voor de rechtbank in Groningen.

Kleine bedragen

De verdachte werkte tot zijn pensioen in 2010 bij de Belastingdienst. Daarna begonnen de financiële problemen. In 2011 boekte de penningmeester voor het eerst geld over naar zijn eigen rekening. Kleine bedragen, soms meerdere keren per dag.
Het ene jaar ging het om 15.000 euro, het jaar erop om 16.000 euro. Uiteindelijk liep het bedrag op tot ruim 95.000 euro.

'Ik heb jaren mijn mond gehouden'
In 2015 kregen de overige bestuursleden voor het eerst argwaan. De begrafenisvereniging werd steeds vaker geconfronteerd met onbetaalde rekeningen. 'Ik heb al die jaren m'n mond gehouden. Ik was bang dat ik helemaal alleen zou komen te staan', aldus de verdachte.
De verdachte trad in 2008 toe tot het bestuur van de begrafenisvereniging.

'Alles is opgegaan'
Het geld is onder meer gebruikt voor het aflossen van schulden en voor levensonderhoud. Is al het geld op? Heeft u niets op een bankrekening geparkeerd, wilde een van de rechters weten. 'Nee, alles is opgegaan', aldus de voormalig penningmeester.
Inmiddels heeft de verdachte een terugbetalingsregeling getroffen. Tot nu toe is er een bedrag van ongeveer 200 euro afbetaald.

Lees ook: