NAM overweegt generaal pardon voor alle aardbevingsschades

© RTV Noord
De NAM overweegt een generaal pardon waarmee alle aardbevingsschades die nu openstaan, in één keer afgehandeld kunnen worden. Het gaat daarbij om duizenden schadegevallen in de provincie Groningen.
Manier waarop is onbekend

Een generaal pardon kan leiden tot meer rust in het gebied. 'Wij willen werken aan rust en perspectief voor Groningen. Dit zou daar heel goed bij kunnen helpen. Maar we realiseren ons ook dat het niet makkelijk is het goed te regelen,' licht directeur aardbevingen Thijs Jurgens toe.
Hij meldt daarbij dat hier overleg over wordt gepleegd met alle betrokken instanties en overheden. 'Als wij zo'n schone lei gestalte kunnen geven, doen we dat graag. We weten alleen nog niet hoe,' vervolgt Jurgens. 'Maar wat ons betreft wel liever vandaag dan morgen.'

Gaskraan niet verder dicht

De NAM is het oneens met de politieke partijen die in aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart zeggen dat de gaskraan verder dichtgedraaid kan worden. Partijen opperen het dichtdraaien van de kraan tot 21, 19 of zelfs twaalf miljard kuub gas per jaar. Volgens de NAM is de gaskraan zover terugdraaien 'onverstandig en niet mogelijk'.
Momenteel wint de NAM 24 miljard kuub gas uit de Groningse grond. Dat mag het bedrijf volgens het vorig jaar genomen gasbesluit de komende vijf jaar doen.