Hoogezandsters 3,5 jaar de cel in voor overval in Zuidlaren

© Jos Schuurman/FPS
Twee mannen van 25 en 47 jaar uit Hoogezand moeten 3,5 jaar de cel in voor het overvallen van een man uit Zuidlaren. Dat bepaalde de rechtbank dinsdag.
Een 41-jarige handlanger uit Hoogezand kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Drugs

De mannen overvielen het slachtoffer en zijn vriendin op 15 februari vorig jaar in de woning van de man aan de Jagerslaan. De vrouw had drugs besteld bij de 25-jarige man en dat kwam het trio laat op de avond brengen. 
Later die nacht stonden de mannen opeens weer voor de deur. De 41-jarige man werkte de bewoner tegen de grond en hield hem in bedwang, terwijl de jongste man apparatuur en geld uit de woning haalde. De oudste man bedreigde het slachtoffer met een mes en schopte hem.
Uiteindelijk gingen de drie ervandoor met 200 euro, een laptop, tv en audioapparatuur. Het doodsbange slachtoffer durfde pas de volgende ochtend 112 te bellen. 

Ongeloofwaardig

Volgens de 25-jarige man had de bewoner niet betaald voor de cocaïne en dienden de meegenomen spullen als onderpand. Dat verhaal geloofde de rechtbank niet. De oudste man ontkende dat hij erbij was, maar volgens de rechtbank kon het slachtoffer hem bij de politie precies beschrijven.

Lagere straffen

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog vijf jaar cel tegen de oudste en de jongste overvaller. Die straffen vond de rechtbank te hoog. In tegenstelling tot de anderen was de 41-jarige man niet eerder met justitie in aanraking geweest.
De rechtbank ziet de overval in zijn geval als een incident. Daarom is zijn straf lager. Wel moet hij zich na zijn celstraf laten behandelen voor een drugs- en drankverslaving. 
De drie mannen moeten samen 2700 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Lees ook: