'Tichelaar droeg toch schoonzus aan'

© RTV Noord
De Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA) erkent toch dat hij zelf zijn schoonzus aandroeg voor de herinrichting van Huize Tetrode, een gebouw in Assen dat eigendom is van de provincie.
Dat schrijft Tichelaar in een brief aan Provinciale Staten die in bezit is van De Volkskrant en Dagblad van het Noorden. Tichelaar stelt daarin dat de herinrichting van Tetrode in 2015 niet op gang kwam. Hij schrijft in de brief: 'Hierop heeft de commissaris gevraagd met snelheid alsnog een ontwerp te realiseren en een aantal firma's genoemd, te weten Klinkenberg-SO en Roodbergen Dolfsma.'

Schoonzus

De verantwoordelijk ambtenaar ging vervolgens met beide firma's aan de slag. Klinkenberg-SO is de bedrijfsnaam van Karin Klinkenberg, Tichelaars schoonzus. Zij bracht in totaal 3105 euro in rekening bij de provincie. Roodbergen Dolfsma leverde uiteindelijk voor ruim 20.000 euro verlichtingselementen voor Tetrode.

Commotie

In de brief staat verder: 'De commissaris heeft geen moment sturend willen optreden in de opdrachtverlening van de ambtelijke organisatie aan welk bedrijf dan ook. Het optreden van de CdK is ook niet als sturend ervaren door de ambtelijke organisatie. (...) Het college, en in het bijzonder de commissaris van de Koning, betreurt de ontstane commotie zeer.'

Spoeddebat

De zaak kwam afgelopen zaterdag aan het licht door gezamenlijke publicaties van Dagblad van het Noorden en De Volkskrant. Woensdag houden de Drentse Provinciale Staten een spoeddebat over de kwestie.

Lees ook: