Minister Kamp: 'Ik ga de NAM-uitspraak bestuderen'

© Jos Schuurman (FPS)
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat de rechterlijke uitspraak over de aansprakelijkheid van de NAM bestuderen. Woensdag oordeelde de rechter dat de NAM ook aansprakelijk is voor immateriële schade bij inwoners van het bevingsgebied.
Ook de Staat was gedagvaard, maar die is volgens de rechtbank niet aansprakelijk en hoeft niet voor deze kosten op te draaien.

Staat onrechtmatig

Een ander punt uit de uitspraak ging over de rechtmatigheid van handelen van de Staat. Volgens de rechter moet daarbij naar twee perioden worden gekeken: voor de zware beving bij Huizinge en daarna.
Voor de beving kon de Staat niks worden verweten, maar daarna wel. 'De minister heeft na de beving het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen genegeerd. Die adviseerde om de gaswinning zo veel als mogelijk terug te brengen. Maar het jaar erop is zelfs meer gewonnen', aldus de rechter.

'Gaswinning gehalveerd'

Kamp wijst er woensdag in een reactie op dat het kabinet de gaskraan sinds 2012 steeds wat verder heeft dichtgedraaid om de kans op aardbevingen in Groningen te verkleinen. 'Vergeleken met 2012 is de gaswinning in Groningen gehalveerd.'
Met het oog op de veiligheid van de Groningers en gesteund door onderzoeksresultaten is de gaswinning vanaf eind 2013 in stappen verminderd. 'Daarbij is rekening gehouden met het belang van de leveringszekerheid. Immers, heel Nederland en delen van Duitsland, België en Frankrijk zijn afhankelijk van het gas uit het Groningenveld', aldus de minister.

Lees ook: