Schoten en steekpartij bij mislukte ripdeal

© Flickr/Joe Gratz
Twee neven uit Groningen en Amsterdam zijn volgens het Openbaar Ministerie betrokken geweest bij een mislukte ripdeal. Daarbij zouden schoten zijn gelost en werd de Amsterdammer neergestoken.
De twee stonden donderdag terecht. Het OM eiste een jaar cel, waarvan 266 dagen voorwaardelijk. De overige 99 dagen heeft het duo al in voorarrest uitgezeten. Daarnaast eiste het OM een werkstraf van 120 uur tegen beide mannen.

Zak cocaïne

Volgens het OM wilden de Groninger (25) en de Amsterdammer (27) op 2 september 2014 twee broers in Assen beroven van een zak met cocaïne in een huis aan de Zwartwatersweg. Toen een van de broers de cocaïne had gepakt, zou de Amsterdammer een pistool hebben getrokken.
Daarop ontstond een vechtpartij tussen de vier mannen, waarbij de zak met cocaïne scheurde en het witte poeder door de kamer vloog. Ook zou de Amsterdammer hebben geschoten. De broers zouden hem daarna met twee messen hebben gestoken.

Schieten op de stoep

Dat alles gebeurde terwijl de baby van een van de broers boven lag te slapen. Na een tijdje belandde het vechtende viertal op de stoep voor het huis. Daar zou de Groninger het wapen te pakken hebben gekregen en meerdere keren op de broers hebben geschoten. Ze stonden doodsangsten uit, maar hadden geluk: tijdens de vechtpartij was het magazijn met de kogels uit het wapen gevallen.

Uit de auto gezet

De Groninger ging er daarna met de gewonde Amsterdammer vandoor. Toen hij op de Peelo in Assen een ambulance zag rijden, zette hij zijn zwaargewonde neef uit de auto. 'Hij moest hulp hebben. Ik ben in paniek gevlucht', aldus de Groninger.
De Amsterdammer werd meegenomen naar het ziekenhuis. Zijn neef kon later worden opgepakt.

Vals geld

De verdachten, die vaker zijn veroordeeld voor geweldszaken, verklaarden dat ze geen wapen hadden en helemaal niet van plan waren drugs te stelen. Ze zouden tweehonderd gram cocaïne gaan kopen voor 8.000 euro.
Dat vond de officier van justitie niet geloofwaardig, omdat de Amsterdammer wel geld bij zich had, maar daarvan bleek maar 400 euro echt. Verder had hij 27 valse briefjes van 50, 100 en 200 euro in zijn jaszak.

'Mijn neef was bijna dood'

Volgens de verdachten hadden niet zij, maar de broers moeten terechtstaan. 'Mijn neef was bijna dood', aldus de Groninger. De broers zijn niet vervolgd voor het steekincident. Wel hebben ze werkstraffen gekregen voor het bezit van de harddrugs.
De rechter doet over twee weken uitspraak.